
Einde relatie/echtscheiding
Een echtscheiding is vaak een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in het leven. Een periode van verdriet, onzekerheid en zorgen over de toekomst. Jullie halen niet meer het beste in elkaar naar boven. Wie uiteindelijk de knoop ook doorhakt, voor beiden betekent het afscheid nemen. Een scheiding is een rouwproces.
Ik ben van mening dat je een (echt)scheiding heel bewust en zorgvuldig moet doen, zeker als je kinderen hebt. Heb je geen kinderen, dan kun je wellicht makkelijker afscheid van elkaar nemen. Natuurlijk is dit vaak ook heel verdrietig, maar je kunt elkaar ontwijken. Als je ouders bent, dan kom je in feite nooit echt van elkaar los. Voor de kinderen is het heel pijnlijk om te zien wanneer hun ouders niet op een respectvolle manier met elkaar kunnen omgaan. Dit laat vaak diepe sporen na in hun ontwikkeling. Daarom ben ik er voorstander van dat je de tijd en aandacht geeft aan de scheiding. Het is van groot belang dat je als ouders het ouderschap voor de kinderen zo prettig mogelijk voortzet. Niet alleen is dit belangrijk voor hun welzijn, het geeft jullie ook rust.
Ga daarom in mediation. Ik begeleid jullie bij de overgang van partner- naar ouderrelatie, bij het opstellen van het ouderschapsplan, alimentatieberekening en het (echt)scheidingsconvenant. De juridische afwikkeling draag ik over aan een van de advocaten die in mijn kantoorpand zijn gevestigd.
Hieronder beschrijf ik in het kort wat geregeld moet worden bij een echtscheiding.
Het ouderschapsplan
Het ouderschapsplan is een overeenkomst die je als ouders sluit over de verzorging en opvoeding van jullie minderjarige kinderen na de echtscheiding. Je bent dit als ouders verplicht en het moet worden meegestuurd naar de rechtbank bij het echtscheidingsverzoek, anders kan de rechtbank jullie niet ontvankelijk verklaren.
In het ouderschapsplan regel je het volgende:
- de belangrijke beslissingen die te maken hebben met het gezag over de kinderen;
- waar de kinderen gaan wonen en hoe de zorg is verdeeld (omgangsregeling, co-ouderschap);
- wie van de ouders kinderalimentatie betaalt en hoeveel, openen jullie een gezamenlijke kinderrekening of stort een het bedrag aan de ander?;
- hoe jullie elkaar informatie verstrekken over de kinderen;
- alle overige zaken die verband houden met de kinderen, bijvoorbeeld: hoe worden de verjaardagen gevierd van de kinderen/ opa’s en oma’s, wat sta je als ouders wel en niet toe (alcohol, social media, tatoeage etc.), wie onderhoudt de contacten met school, is de voogdij geregeld en wanneer wordt een nieuwe partner bij de kinderen geïntroduceerd?
Alimentatie
Als ouders ben je verplicht om alimentatie te betalen voor je kinderen. Daarnaast kan er ook een verplichting bestaan om alimentatie te betalen aan jouw ex-partner. Dit is een soort “verlengde onderhoudsverplichting na huwelijk”. Vaak is het zo dat wanneer er kinderen geboren worden, een van beide ouders minder gaat werken. Deze ouder heeft dan minder carrièrekansen gehad tijdens het huwelijk dan de andere ouder. De gedachte achter de alimentatiebetaling is dan ook dat de deze ouder na het huwelijk in de gelegenheid wordt gesteld om de achterstand wat in te halen. Sinds 2020 is de duur van de alimentatie verkort van 12 jaar naar 5 jaar. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel, bijvoorbeeld als de kinderen nog jong zijn.
De eerste vraag die bij het opstellen van de berekening moet worden gesteld is: “Wat is de behoefte van de kinderen, ofwel: wat kosten de kinderen?” Vervolgens wordt de verdeling van de kosten gemaakt op basis van de draagkracht (inkomens) van jullie beiden. Is er daarna nog ruimte over voor partneralimentatie en de andere partner heeft hier behoefte aan, dan is dit een onderwerp van gesprek in mediation. Van partneralimentatie kan namelijk worden afgezien, van de verplichting tot het betalen van kinderalimentatie niet.
Hoe eenvoudig een alimentatieberekening misschien ook lijkt, er komt toch best veel kijken bij het opstellen van een alimentatieberekening. In de wet is hierover niet veel geregeld, vandaar dat de Expertgroep Alimentatienormen richtlijnen in het leven heeft geroepen, die doorgaans door de rechter wordt gevolgd. Ik sluit voor het berekenen van de alimentatie aan bij de methodiek van de rechtbanken.
Verdeling huwelijksgemeenschap
De wet kent drie soorten van huwelijksgemeenschap: de gemeenschap van goederen, de huwelijkse voorwaarden en sinds 2018 de beperkte gemeenschap van goederen. Bij echtscheiding moet de huwelijksgemeenschap verdeeld worden en de verdeling is afhankelijk van hoe je (in juridische zin) bent getrouwd. Denk bij de verdeling aan de (overwaarde van de) woning, de (spaar)rekeningen, inboedel, auto, stacaravan, vakantiehuisje, huisdieren etc.
Met de invoering van de Wet Beperkte gemeenschap van goederen is gehoor gegeven aan de maatschappelijke wens om erfenissen en giften buiten de huwelijksgemeenschap te houden en ook om de bezittingen en schulden voor het huwelijk niet in de gemeenschap te laten vallen. Dit sluit meer aan bij de huidige tijd in plaats van de volledige gemeenschap die voorheen gold. Toen werkte het huwelijk als een soort spons: alle bezittingen en schulden werden in een keer gemeenschappelijk, met uitzondering van erfenissen en giften die voorzien waren van een uitsluitingsclausule. Hoewel het dus nu zo is dat het huwelijk aansluit bij de huidige tijd, levert het ook in de praktijk vaak vragen op. Veel partners hebben hun bezittingen en schulden niet goed op een rijtje gezet toen ze gingen trouwen. Daardoor kan de verdeling vanuit juridisch oogpunt ingewikkelder worden. Als het nodig is, overleg ik met een van de advocaten in mijn kantoorpand, zodat ik jullie zo goed mogelijk van dienst kan zijn.
Pensioen
Het maakt niet uit hoe je juridisch bent getrouwd, het opgebouwde pensioen tijdens huwelijk is van jullie samen. Momenteel is de verevening de standaardmethode om het pensioen te verdelen, dit wordt in de toekomst conversie. Het is ook mogelijk om af te zien van pensioenverevening. Ik bespreek met jullie de keuzes die gemaakt kunnen worden.
Procedure rechtbank
Het echtscheidingsconvenant met ouderschapsplan wordt bij de rechtbank ingediend door een van de advocaten die zijn gevestigd aan de Binnenhaven 1 in Wageningen. Deze advocaat komt in mijn kantoor persoonlijk met jullie kennismaken en neemt het echtscheidingsconvenant met jullie door. Zij zorgt verder door de administratieve procedure bij de rechtbank en de afwikkeling bij de gemeente waar jullie zijn getrouwd. Deze gang van zaken neemt meestal ongeveer anderhalf maand in beslag.
Ik sta je graag bij in
|
Arbeidsconflicten |
|
Echtscheiding, ouderschapsplan en alimentatie |
|
Persoonlijke- en relatiecoaching |
|
Familiebedrijf coaching |
|
Vertrouwenspersoon |