Alimentatie

ALIMENTATIE

Ouders zijn verplicht om alimentatie te betalen voor hun kinderen, dit is logisch. Maar er kan ook een verplichting bestaan om alimentatie te betalen aan de ex-partner. Dit levert vaker discussies op. Kinderalimentatie gaat vóór op partneralimentatie. Vaak is er dan geen draagkrachtruimte over voor partneralimentatie, maar dat blijkt pas uit de berekening.

De eerste vraag die gesteld en berekend moet worden is: wat is de behoefte van de kinderen, ofwel: wat kosten de kinderen? Vervolgens wordt de verdeling van de kosten gemaakt op basis van de draagkracht (inkomens) van de ouders. Is er daarna nog ruimte over voor partneralimentatie en de andere partner heeft hier behoefte aan, dan is dit een onderwerp van gesprek in mediation. Van partneralimentatie kan namelijk worden afgezien, van de verplichting tot betalen van kinderalimentatie niet.

Hoe eenvoudig het misschien ook lijkt, er komt veel kijken bij het opstellen van een alimentatieberekening. In de wet is hierover niet zo heel veel geregeld, met als gevolg dat er veel rechtspraak is gewezen over alimentatie. De rechters gebruiken hierbij de richtlijnen van de Expertgroep Alimentatienormen. De Expertgroep stelt elk jaar een rapport vast. Bij het maken van een alimentatieberekening moet je dus niet alleen “een tabelletje invoeren”, maar ook de rechtspraak en richtlijnen hierbij interpreteren.

Ik maak voor jullie de alimentatieberekening en deze bespreken wij aan tafel. Als jullie van de alimentatieberekening willen afwijken, dan kan dat. De door jullie gemaakte afspraken leg ik zorgvuldig vast in het ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant.

 

Ik sta je graag bij in

Echtscheiding, ouderschapsplan en alimentatie

Arbeidsconflicten

Persoonlijke- en relatiecoaching

Familiebedrijf coaching

Vertrouwenspersoon

Wil je teruggebeld worden?