Alimentatie

ALIMENTATIE

Ouders zijn verplicht om alimentatie te betalen voor hun kinderen. Daarnaast kan er ook een verplichting bestaan om alimentatie te betalen aan de ex-partner.

De eerste vraag die gesteld en berekend moet worden is: wat is de behoefte van de kinderen, ofwel: wat kosten de kinderen? Vervolgens wordt de verdeling van de kosten gemaakt op basis van de draagkracht (inkomens) van de ouders. Is er daarna nog ruimte over voor partneralimentatie en de andere partner heeft hier behoefte aan, dan is dit een onderwerp van gesprek in mediation. Van partneralimentatie kan namelijk worden afgezien, van de verplichting tot betalen van kinderalimentatie niet.

Hoe eenvoudig het misschien ook lijkt, er komt veel kijken bij het opstellen van een alimentatieberekening. In de wet is hierover niet veel geregeld, met als gevolg dat er veel rechtspraak is gewezen over alimentatie. De rechters gebruiken hierbij de richtlijnen van de Expertgroep Alimentatienormen. De Expertgroep stelt elk jaar een rapport vast. Bij het maken van een alimentatieberekening moet je dus niet alleen “een tabelletje invoeren”, maar ook de rechtspraak en richtlijnen hierbij interpreteren.

Ingrid Luimes maakt voor partijen de alimentatieberekening en zij legt dit vast in het ouderschapsplan en het echtscheidingsconvenant. Zij doet dit op een zorgvuldige manier en zij zorgt ervoor dat het juridisch klopt.

 

Ik sta je graag bij in

Echtscheiding, ouderschapsplan en alimentatie

Arbeidsconflicten

Persoonlijke- en relatiecoaching

Familiebedrijf coaching

Vertrouwenspersoon

Wil je teruggebeld worden?