Familiebedrijven

Trots op familie én bedrijf

Onderzoek wijst uit dat van de mislukte overdrachten in familiebedrijven in ongeveer 60% van de gevallen te wijten is aan slechte communicatie en gebrek aan vertrouwen. Dit is erg jammer. Zeker als je je realiseert dat de familieleden vaak diep in hun hart enorm trots zijn op hun bedrijf.

Ik kom uit een familiebedrijf. Trots, hard werken, grote loyaliteit, goede band met klanten en duurzame relaties etc. Ik ken helaas ook de andere kant, daar waar het stroef loopt. Door wat ik geleerd heb, uit persoonlijke ervaring en opleidingen, zie en voel ik snel aan waar het wel en niet goed gaat.

Ik begeleid zowel de individuele leden van het familiebedrijf als hen samen. De oprichter/eigenaar kan bijvoorbeeld kampen met vragen als: “Welke kant wil ik op met mijn onderneming?”, “Wie kan het beste mijn onderneming overnemen?”, “Hoe kan ik het beste afscheid nemen en wil ik dit wel?”. Een opvolger kan zich afvragen: “Wil ik het bedrijf wel overnemen”, “Op welke manier word ik voldoende geaccepteerd door de medewerkers?”, “Hoe krijg ik voldoende ruimte van mijn ouders om mijn eigen ding te doen?”. Een meewerkend echtgenote heeft op haar beurt weer andere vragen als: “Hoe houd ik ons gezin samen en plezierig?”, “Bestaat onze relatie alleen nog maar uit werk of is er meer?”, “Hoe ga ik om met mijn man en kind als zij het niet eens zijn over de bedrijfsvoering en de spanning daardoor te snijden is?”. Dit soort vragen en vele andere kunnen zowel in individuele als in gezamenlijke coaching aan bod komen.

Als er problemen zijn binnen familiebedrijven, dan zijn deze vaak terug te herleiden tot botsende systemen. Ik kijk met een systemische blik en ik bespreek wat ik zie met de familieleden. Zo kan er teveel “familie” zijn in het bedrijf, waardoor je elkaar ontziet voor “de lieve vrede”. Ook kan er teveel “bedrijf” zijn, waardoor de familieband onder druk komt te staan. Door dit te benoemen, ontstaat vaak helderheid, waar verder mee aan de slag kan worden gegaan.

Wanneer ik de familieleden samen begeleid is dat vaak ook voor het maken van afspraken over verdeling van taken en het beleid voor de toekomst. Het eindresultaat kan worden vastgelegd in een familiestatuut. Dit is een mooi proces. Niet alleen krijgt de bedrijfsvoering structuur, ook leren de familieleden gaandeweg (nog) beter communiceren. Voor een gezond familiebedrijf is een goede wijze van communicatie van groot belang, zo niet van levensbelang!

Neem contact met mij op als je verbetering wenst in de samenwerking met jouw familieleden of als je conflicten wilt voorkomen.

Ik sta je graag bij in

Echtscheiding, ouderschapsplan en alimentatie

Arbeidsconflicten

Persoonlijke- en relatiecoaching

Familiebedrijf coaching

Vertrouwenspersoon

Wil je teruggebeld worden?