Relaties

Relatie is “een werkwoord”

Ingrid Luimes heeft veel echtscheidingsmediations gedaan. Vaak dacht zij: “Wat een gemiste kans”. Zij zag mogelijkheden als de cliënten maar in een eerder stadium aan de slag waren gegaan met hun relatie. Dat is de reden waarom zij een opleiding relatietherapie heeft gevolgd. Zij wil de cliënten niet alleen van dienst zijn bij het uit elkaar gaan, maar ook kunnen begeleiden naar een betere en waardevollere relatie.

Echtscheidingsmediation en relatietherapie zijn in feite twee kanten van dezelfde medaille. In de eerste situatie ben je te lang doorgegaan op de verkeerde weg en zijn jullie in een echte crisis beland. Daarom is het vaak verstandig om eerder in relatietherapie te gaan. Slaagt het, dan voorkomt dit (veel) leed. Slaagt het niet, heb je in ieder geval helderder waarom de relatie nu niet meer loopt en heb je het gevoel er alles aan gedaan te hebben.

Als je verliefd wordt, zweef je vaak “in de zevende hemel” en zie je alleen de positieve kanten van je partner. Langzaamaan brokkelt dit beeld af en sta je weer met beide benen op de grond. Dan blijkt deze partner toch niet zo perfect te zijn. De relatie wordt verbroken of gaat over in “houden van”. Maar: “houden van” gaat niet altijd vanzelf. Je kunt niet passief van de ander verwachten dat hij/zij aan de meest hoge eisen voldoen: de perfecte minnaar, de perfecte ouder van je kind, de persoon die jou begrijpt zonder dat je iets hoeft te zeggen, de persoon met wie we alles delen, de persoon die ons zingeving geeft, noem maar op. Dit kan niet anders dan tegenvallen, geen enkele partner kan al jouw verlangens waarmaken.

Een relatie kan het beste in jezelf, maar ook het slechtste in jezelf naar boven halen. Is je relatie een sleur geworden? Ben je niet meer degene die je vroeger was? Lukt het je niet om je partner steun te bieden of ervaar je geen steun? Ben je voor je gevoel alleen nog maar aan het zorgen voor je gezin? Is de passie en intimiteit ver te zoeken? Is seks “moeten” geworden of doen jullie het helemaal niet meer, maar mis je het wel? Ben je gescheiden en wil je dit in je nieuwe relatie niet weer meemaken?

Een relatie wordt ook wel “een spiegel” genoemd. Het kan pijnlijk blootleggen waar we zelf nog aan te werken hebben. Ook zijn we geneigd om eigenschappen van onszelf op de ander te plakken. Het vergt dan ook moed om eerlijk naar jezelf te zijn en niet alleen met de ander bezig te zijn, maar ook met jezelf.

Hoog tijd om aan je relatie te werken als het een tijdje niet meer lekker loopt. Het gevaar ligt op de loer dat iemand anders het vuurtje bij jou of je partner aanwakkert en voor je het weet sluipt jaloezie en verraad naar binnen. Maar ook als de derde al zijn/haar intrede heeft gemaakt, dan nog staan jullie voor de vraag: “Is dit een definitieve breuk waard?” Wat brengt de ander wat jij of je partner is kwijtgeraakt? Waar hebben jullie kansen laten liggen? Ontrouw hoeft niet het einde van je relatie te betekenen. Het schudt de boel flink op en ja, alle destructieve gevoelens komen voorbij, maar het kan ook nieuwe kansen bieden. Soms gaan mensen vaker dan één keer een relatie met elkaar aan en kiezen ze dus weer opnieuw voor elkaar.

In onze individuele samenleving wordt ons levensgeluk voor een groot deel, zo niet het grootste deel bepaald door de kwaliteit van onze liefdesrelatie. Het is het dus waard om te koesteren. Als het niet goed gaat en je komt er samen niet uit, ga dan in coaching of therapie. Er zijn “blinde vlekken” in jullie onderlinge dynamiek en Ingrid Luimes helpt jullie kijken waar je nog niet gekeken hebt. Zij kijkt met een “systemische blik”, veel is terug te leiden naar je gezin van herkomst en hoe dit botst met het gezin van herkomst van je partner. Ook verheldert Ingrid Luimes de patronen waarin jullie terecht zijn gekomen. Door aan je relatie te werken, groeien jullie samen naar een prettiger toekomst. Niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor je kinderen als jullie die mogen opvoeden.

Afhankelijk van de vraag waarmee jullie komen, bestaat de begeleiding van Ingrid Luimes uit coaching (praktisch, meer gericht op de communicatie) dan wel uit therapie (zoeken naar wat onderhuids speelt).

Jullie zijn welkom!

Ik sta je graag bij in

Echtscheiding, ouderschapsplan en alimentatie

Arbeidsconflicten

Persoonlijke- en relatiecoaching

Familiebedrijf coaching

Vertrouwenspersoon

Wil je teruggebeld worden?